Mission: arregllar l´edifici de l´antiga Escola de Santisteve del Mall

Santisteve del Mall é un llugar al país de l´Isàvena, Ribagorça (Aragón), situau a uns 1.050 metres sobre el nivell del mar. Ara per ara, a Santisteve ny´ha unes 15 casas que se´n tròvan en diferent estat de conservació: encá viu chent a Casa Güerri, Chusep, Medart, Martí, Farró, Mar, las aldeas de Casa Solano i Lloret; i sinse chent pèro reconeixiblles com edifici: Ciutat, Garuz, Catalá, Casalé, Fidalgo, las aldeas: Casa Estrada, Rin, Còsta. A mès a més, ny´ha bells edificis singullars avui en estat de runa: un è l´antiga Casa de la Vila de Santisteve i l´atro, l´antiga Escola de Santisteve del Mall.

El nou rol d´iste bllog será documentar el arregllo de l´edificio de l´antiga Escola de Santisteve. Ista é la tasca que mos va tocar a la meua companyera Zélia i a yo. Un treball d´ans, que esperam donese a l´edifici bells ans més d´existència. Els articllos els farem en la llengua del país, en las seuas peculiaritatz (i dificultatz!) dins de cada llugar. Farem mòltas faltas d´ortografía, hu sabem, pero si totz digo que las llenguas de la Ribagorça se´n trovan com bellas casas del país, potser la nostra aportació encá podese fer algo bon en isto. Farem servir mòlto com referència el llibre “Quan els animal ragonavan. Etnotèxtos del pais de l´Isàvena“, de Gabriel Sanz Casasnovas.

Ara per ara, l´edifici é només que quatre parets, una vegada vam espatllar el llenat i llimpiau totes les runes que teniva adins.

Mos trovan en un edifici de tres pllantas, de perimetro exterior d´uns 100 metres quadrats (exterior) i bells mens, uns 85 interiors. Com dic, é un edifici singullar: amés d´escola, l´edifici s´hy-feva servir com sallón de ball, casa del / la maestra i magasen. Cadasquna d´istas cambras teniva un espai i pòrta(s) pròpia(s), hu que fa que la paret est de l´edifici tingese quatre portas, i una pllanta general de tres nuclleos:

La llista de qüestions a resoldre é animal: amés de hu que dit, ny´han bells desnivells a la pllanta baixa i primèra, el sòl de pèdra, bellas falls a les parets causades per el temps,…

Tot isto hu esperam resoldre al proyecto, ara en redacció, baix els criteris de bioconstrucció, aproveitament dels materials i usos actuals dels edificis.

Com dic, iste é un proyecto d´ans, potser per una vida,… o més!

Començam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *